HTML

szolárium

Friss topikok

Linkblog

archív szolis blogom

2009.01.08. 16:33 space

A dolgok jelenlegi állása szerint lehet, hogy a szolisoknak lassan befellegzett. egyrészről, mert a divat már nem az agyonégetett szolibarna fej és már nincs meg az a réteg amelyik gazdaggá tette az első stúdiókat, a másik a küszöbön álló jogszabályok bevezetése, melyek szabályozni fogják a szalonok működését. ezet törvények kimondják pl. azt, hogy kiskorúak egyáltalán nem használhatják majd a szoláriumokat. A csövek uvb,uva aránya is jóval korlátozottabb lesz, mint most és állami szintű ellenpropaganda is indul a mesterséges napozás ellen. Lassan oda jut ez az ügy, mint a dohányzás. az is valahogy így kezdődött és egy év múlva már a lakáson és az utcán kívül nem lehet rágyújtani sehol.

 

meddig tart a szoliszezon? régebben még a szoláriumok fénykorában emlékszem, hogy gyakorlatilag nem az volt a kérdés,hogy meddig tart a szezon, hanem, hogy hány hét lesz vajon a holtidőszak. most fordított a helyzet sajna. olyan, hogy szezon talán csak a szilveszter elötti napok és tavasszal néhány hét mondható. nyár elött, amikor üdülni készülnek az emberek és szeretnének egy kis színt keresni jönnek el a szoláriumba és kérdeznek akkora baromságokat, hogy 15 perc alatt le tud-áe barnulni, mert hétvégén nyaralni megy és egész évben még csak a szoli utzcájába sem jött be. ugyanez a helyzet az év végén is. buli elött csoki akarok lenni, aztán lesz belőle sültmalac. tehát olyan, mint szezon nincs már sajnos.

 

már csak 3 hét és bezár a bazár. 21-én már zárva leszünk és megkezdjük az üzlet bontását.előre láthatólag kb. 3 napot vesz igénybe a teljes kipakolás. augusztusban tervezzük, hogy az akciós naphoz hasonló árakkal megyünk végig, így 350 ft lesz 5 perc szolárium minden nap. a bérleteket kérjük a fenti időpontig felhasználni szíveskedjenek. további info a www.barnulj.hu oldalon.

 

mikor káros az uvb és va arány a szolárium csöveknél? ha szolizni járunk, akkor biztosan rájöttünk már, hogy nagyon nagy eltérés van cső és cső között. azt is biztosan észre vette mindenki, hogy egyes csöveknél teljesen más a barnító hatás és intenzivítás, mint másoknál. ezt legtöbbször az uvb és uva sugárzás aránya teszi. Magyarországon és általában Európa keleti részén azt szeretik, ha a maximális barnító hatást minél kisebb időn belül leadják a gépek. mindenki 10 perc alatt akar lebarnulni. ezt általában a minél nagyobb uvb-s csövekel érjük el. persze a bőr károsodása is ilyenkor a legnagyobb,de ez itt senkit nem szokott érdekelni. nyugaton már nemhogy a kisebb uvb-s csöveket preferálják, de a csövek teljesítményét is csökkentik. így igaz, hogy több időre van szükség egy kellemes szín eléréséhez, de bőrünknek is van ideje felkészülni a sugárzás elleni védekezésre. ezért kijelenthetjük, hogy a hosszú távú szoláriumozás és egészségmegőrzés előfeltétele a kis uvb/uva arányú szolárium cső.

 

Ha szeretnénk elkerülni azt, hogy egy szolárium stúdió megépítésénél bohócot csináljanak belőlünk, akkor ennek a legjobb módja, ha megpróbálunk pár dolgot magunk csinálni. Erre talán a legjobb példa a légtechnika elkészítése. Ezen a területen szokták talán legjobban megszédíteni a tudatlan pácienseket, mivel mindenféle szorzó, együttható és légköbméter adatok felsorolásánál, ugye egyikünk sincs a toppon, hogy valami frappánssal válaszoljon. Pedig nyugodtan mondhatom, nincs mitől félni és nem szabad túlmisztifikálni ezt az egészet. Egyszerűen úgy kell számolni, hogy két gépet rakjunk egy 0.5 m átmérőjű csőre, amit akár a légmester kft-nék, akár más ilyen típusú cégnél megvehetünk és vezessük ki egy túlnyomó zsaluval lehetőleg 5 méteren belül. Kerüljük az esetleges töréseket, könyököket, hajlításokat, hogy minél szabadabban áramolhasson ki a meleg levegő. biztosítsuk a levegő beáramlását a helyiségbe szintén egy zsaluval, hogy a gépek ki tudják hűteni magukat és ne keletkezzen túl nagy vákum az üzletben, A csövek felszereléséhez útmutatót ad az eladó cég, vagy az internet céglista.

A légtechnika az egyik legfontosabb pont egy stúdió megtervezésében és kivitelezésében. Itt dől el, hogy egyáltalán lesz-e levegő az üzletben, milyen lesz a gépek és az üzlethelyiség hűtése és ezáltal a csövek leadott hatásfoka és élettartama. Ha rosszul tervezzük meg a szolárium levegőjének ki -és beáramoltatását, akkor nagyon könnyen előfordulhat az, hogy vákum keletkezik a belső térben, ezáltal a gépek alul hűtöttek lesznek a csövek túlmelegszenek és idő előtt kipukkadnak. ezzel együtt nem minden esetben fontos szakemberre bízni a kivitelezést, majdnem mindig megoldható ez házon belül is.

Természetesen, mint minden kiskereskedelmi üzletnél, a szoláriumnál is rendkívül fontos a jó hely kiválasztása. Sőt, mivel a szoláriumot igénybe vevő emberek száma egyre csökken miközben a szolgáltatók száma növekszik, nagyon meg kell gondolnunk, hogy hova is nyitunk. Tapasztalatom szerint már egy háztömb is számít, így a megfelelő üzlet kiválasztásánál vagy nagyon körültekintőek kell, hogy legyünk, vagy pedig jó nagy szerencsénknek kell lenni, mivel nem rendelkezhetünk mindenhol kellő helyismerettel. Piackutatásra is szükség van, bár az ember szeret ilyenkor a megérzéseire, rosszabb esetben az álmaira hallgatni. Az én esetemben sajnos 5 évig nyögtem egy előre nem látható okból a rossz helyválasztás hátrányait. Elöszőr minden stimmelt, pozsonyi út mellett, a dunaparthoz közel, gazdag környéken nyitottam. nem tudhattam, hogy az újlipót város ezen részén az emberek hogy is viszonyúlnak a pénztárcájukhoz és közben mennyire igényesek, vagy éppen igénytelenek. velem együtt nyitott még két szoli nem sokkal arrébb, beljebb a hegedüs gy. utca környékén. ki lehet jelenteni, hogy azzal együtt, hogy mindent megtettem az ügy érdekében, nem tudtam egy kellően hálás törzsközönséget oda szoktatni, miközben a másik két üzlet szépen kialakította a saját, fiatal klienturáját. és miért? mert olyan réteg lakik a pozsonyi úttól a duna felé, hogy egyszerűen nem lehet velük mit kezdeni. működött ezzel az üzlettel péárhutzamosan egy szolim a 11. kerületben. dupja olyan idős gépekkel, fele olyan erős csövekkel, egy szolgáltatóház első emeletén. az az üzlet több, mint háromszorosát csinálta minden erölködés nélkül. csak egy példa. a pozsonyi úton csináltam egy akciót, ahol 398.- ft volt 10 perc szoli. ne félj, jöttek is dögivel, viszont csak akkor. nem is ez volt a baj.. a két forint visszajárót szinte mindenki, klivétel nélkül visszakérte,sőt, visszakövetelte. eközben a 11. kerületben a lányok szénné keresték magukat a borravalóból. ezután gondoljon mindenki amit akar. én csak egyet mondok: egyetlen egy háztömb, utca, utcácska is számít, mindenki gondolja át jól, hogy hova nyit, pláne ebben a gazdasági környezetben.

 

Szoláriumunk bezárt. Véget ért öt és fél év után ez az időszak is. Sőt, ha azt nézzük, hogy idén nyár elején bezártam másik szolárium üzletemet is, akkor mondhatni, egy kilenc éves korszakomon vagyok túl, amit én csak simán az agyhalál korszakának nevezek. Régen még nem tagadom sikkes dolognak tűnt, hogy szoláriumot csináljak. Büszkén vállaltam, hogy stúdiókat üzemeltetek, nem, volt ezzel semmi probléma. Aztán szép lassan körbezárt a szolis világ. Egyrészről megismertem a szolárium iparban dolgozó sok parasztot, másrészről az ezzel járó életformába is belerázódtam, nem is volt más választásom. Kicsit a taxizáshoz tudnám hasonlítani, bár azt sosem csináltam. Ha egyszer bele kerülsz, szép lassan úgy leépül az agyad, hogy semmi mással nem fogsz tudni foglalkozni, a váltás lehetősége messze el fognak kerülni. Na a szolárium az pontosan ilyen. Az életed teljesen beszűkül, a kreativitás mint olyan kiszorul belőle és belőled is, mondhatni hót unalom lesz az egész. Ez nálam odáig fajult, hogy már a végén nem volt miért kikelnem az ágyból reggel és depressziós is lettem. Egyszerűen nem volt miért megmozdítanom az agyam, és teljesen kiégtem. Állandóan azon gondolkodtam, hogy hol van ebből a kiút, mert, hogy ezt nincs kedvem tovább csinálni, az egészen biztos. Csakhogy ha szolis vagy, nem érintkezel olyan emberekkel, akik ki tudnának téríteni ebből az üresjáratból. Hiába megy az üzleted, hiába keresel esetleg elég, vagy sok pénzt, te csak egy paraszt szolis maradsz, aki nem igazán fér közel olyan kreatív emberekkel, akik az igazi üzleti élet területén tevékenykednek. Aztán kb. két évvel ezelőtt sikerült egy régi barátom által váltanom egy kicsit, amiből aztán jött az igazi váltás. Most hál' Istennek olyan munkát csinálhatok, amely mindennap egy igazi kihívás számomra, nagyon kevesen csinálják még Magyarországon és amellett, hogy rendkívül jövedelmező, igazán kreatív is. Tehát 9 év után most érzem magam először jó a bőrömben, és ehhez elsősorban az kellett, hogy a két szolimat bezárjam végre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szolarium.blog.hu/api/trackback/id/tr3865671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása